indiancraft

Een handige Handleiding over bestandsformaten :

Hallo allemaal, hier een omschrijving van de meest voorkomende bestandsformaten en waarmee deze geopend kunnen worden. Wellicht als je niet weet waarmee je een bestand kan openen, vind je het antwoord hier verderop in de tekst! Mocht je onverhoopt het antwoord hier niet vinden, kan je altijd in het forum posten, vertel daarbij wel zo duidelijk mogelijk om wat voor bestand het gaat, of van welke torrent het afkomstig is.

Gecomprimeerde Bestanden / ingepakte bestanden :

.rar .zip .ace .r01 .001

Deze extensies zijn vrij algemeen, en betekenen dat je bestand(en) gecomprimeerd is in een "archief".
Dit is een manier om bestanden kleiner te maken zodat ze makkelijker te downloaden zijn.

Om dit soort bestanden te openen heb je WinRAR (Zorg dat je de laastse versie hebt of download hem) of PowerArchiver.
Als deze programma's niet werken en je hebt een .zip bestand, dan kun je WinZip (Trial version) proberen.

Wanneer de 2 hierboven aangegeven programma's niet werken voor jou, en je hebt een .ace of .001 bestand dan kan je ook nog Winace (Trial version) proberen.


.cbr .cbz

Dit zijn veelal eBooks in archief formaat. Een .cbr is ongeveer hetzelfde als een .rar file en een .cbz bestand is hetzelfde als een .zip file. Echter als je deze opend met WinRAR of WinZip kan het de pagina's van het eBook door elkaar gooien. Om deze archieven het beste te bekijken kun je gebruik maken van CDisplay.


Multimedia Bestanden :

.avi .mpg. .mpeg .divx .xvid .wmv

Dit soort bestanden zijn veelal Films of TV-Series of enige andere vorm van beelddragers. Deze kunnen bekeken worden met diverse Media Spelers zoals bijvoorbeeld Zoomplayer, BSPlayer, VLC media player or Windows Media Player. Je moet er ook voor zorgen dat je de juiste codecs op je PC hebt staan. Codecs zijn soms lastig te achterhalen. Daarvoor kun je het programma GSpot. downloaden en gebruiken. Het geeft na analyze van het bestand de gebruikte codec weer. Vervolgens kun je op internet zoeken naar de codec en deze downloaden. Hieronder staan een aantal veelgebruikte codecs :

ffdshow (Aanbevolen! (speelt vele formaten af zoals : XviD, DivX, 3ivX, mpeg-4))
XviD codec
DivX codec
ac3filter (voor AC3 soundtracks, aka "5.1")
Ogg media codec (voor .OGM bestanden)

Geen antwoord op je vraag? Kijk eens op deze sites...

DivX-Digest
Digital-Digest
Doom9
DVD-R Help


.mov

Dit zijn QuickTime bestanden. Het Quicktime Programma kun je hier downloaden. Er zijn alternatieven voor QuickTime, bekijk het QuickTime Alternatief hier.


.ra .rm .ram

Dit zijn RealPlayer bestanden. RealPlayer is IMHO troep. Het installeer allerlei troep op je PC en het eraf krijgen is een drama. Mocht je het toch willen downloaden dan kan je het hier vinden. Er zijn ook nog alternatieven voor Realplayer te vinden, bekijk het Real Alternatief hier.


vcd/svcd

Dit kan problemen geven op je PC om af te spelen, en nog meer op je stand-alone DVD speler. Voor al je VCD problemen moet je kijken op www.dvdrhelp.com. De mensen hier weten waarover ze praten. en ze kunnen je ook helpen met problemen gerelateerd aan mediabestanden.


.mp3 .mp2

Normaal gesproken muziek bestand. Je kan ze afspelen met WinAmp.


.ogm .ogg
Ogg Vorbis media bestanden (.ogm). Je kunt over deze bestanden en de spelers meer vinden op de site van Vorbis. Dit bestandstype komt vaker voor bij muziek bestanden, het kan echter ook voor diverse andere media gebruikt worden. Om de OGM bestanden te kunnen afspelen kan je het DirectShow Ogg filter downloaden.Een nieuwe versie van WinAmp is ook hiervoor te gebruiken.


CD Image Bestanden :

.bin and .cue

Dit is het standaard beeldbestand van een CD, en worden veel gebruikt de laatste tijd. Om ze te openen heb je een aantal mogelijkheden. Je kunt ze branden met Nero (Probeer Versie) of met Alcohol 120%, het is echter gebleken dat het behoorlijk lastig is om te doen voor een hoop mensen. zou eens een tutorial kunnen lezen over hoe een image te branden. Je kunt ook Daemon Tools gebruiken, waarmee je de image kunt mounten (inlezen) in een "virtuele DVD-station". Hiermee laat je de PC denken dat je een extra DVD speler hebt waar je een "DVD" in gestopt hebt, wat natuurlijk makkelijker is, want het kost je ook geen CD's /DVD's mee als het niet werkt. Alcohol 120% heeft deze functie ook. Heb je problemen om toegang te krijgen tot het beeldbestand dan kun je CDMage gebruiken om de bestanden uit de image te halen, of om ze toegangkelijk te maken vanaf de harde schijf. Je kunt ook VCDGear gebruiken om de mpeg inhoud van een VCD/SKVCD bin/cue te halen en op je harde schijf op te slaan.

.iso
Een ander soort Imagebestand dat globaal hetzelfde is als een .bin and .cue, alleen haal je de inhoud eraf of maak je een dergelijk bestand met behulp van WinISO of ISOBuster. Het wil soms wel eens helpen om een .bin en .cue te converteren naar een .iso opdat je deze alsnog op een CD kan branden.

Een .img is veelal een image van een DVDr en deze kun je branden met DVD Decrypter of Alcohol 120%. In sommige gevallen werkt dit niet, wat je dan kan doen is het .img bestand hernoemen naar .iso en het vervolgens branden met je favoriete brandprogramma.

.ccd .img .sub

Al deze bestanden horen bij elkaar. Dit is het CloneCD formaat. CloneCD is gelijk aan andere CD-Brand programma's. Lees het .bin en .cue gedeelte als je problemen hebt met dit formaat.


Overige Bestanden :

.txt .doc

Dit zijn tekst bestanden. .txt bestanden kunnen worden geopend met kladblok of welke andere tekstbewerker dan ook, en .doc bestanden worden geopend met Microsoft Word.


.nfo

Deze bestanden bevatten informatie over de bestanden die je download, en het is TEN ZEERSTE AANBEVOLEN dat je deze leest! Dit zijn gewone tekst bestanden, vaak voorzien van ascii afbeeldingen. Je kunt ze openen met Kladblok, Wordpad, DAMN NFO Viewer of UltraEdit.


.pdf

Openen met Adobe Acrobat Reader.


.jpg .gif .tga .psd

Standaard afbeeldings bestanden. Deze bestanden bevatten afbeeldigen, en kunnen worden geopend met Adobe Photoshop of wat je standaard programma om afbeeldingen te openen is.


.sfv

Controleert of het multi-volume archief compleet is. Dit is alleen om te bekijken of dat wat je hebt gedownload compleet is of niet. (Dit is niet echt iets wat van toepassing is op downloads met bittorrent). Je kunt deze bestanden openen met SFVChecker (Probeer versie) of hkSFV .


.par

Dit is een parity bestand, en wordt veel gebruikt in combinatie met nieuwsgroepen. Deze bestanden kunnen de missende delen aanvullen en corrupte delen repareren na het downloaden van een incompleet of beschadigd multi-volume archief. Open deze met QuickPar.

Als je suggesties of veranderingen/aanpassingen hebt op deze tekst, stuur een PM naar 1 van de Administrators / Beheerder(s)!

Disclaimer: Geen van de bestanden hier getoond zijn te vinden op deze server. De links zijn gepost door de gebruikers van deze site. De eigenaar van deze site kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor wat zijn gebruikers posten, of enige andere acties van zijn gebruikers. Je mag deze site niet gebruiken om enig materiaal te downloaden/verspreiden als je daartoe niet de legale rechten hebt. Het is je eigen verantwoordelijkheid om je aan de regels te houden. SCRIPT DESIGN BY ADELAAR